Quantcast
Channel: Ulricehamns Tidning - Sport
Viewing all 663 articles
Browse latest View live

VM-minnen diskuteras under fikapausen

$
0
0

Föreningarna i Ulricehamn och Tranemo är bra arrangörer och en av de absolut mest meriterade av klubbarna i bygden är utan tvekan UMK, för inte många kan ståta med att ha arrangerat VM.

Åren 1973, -76 och -89 var den allra finaste tävlingen på besök på Bogebanan. En av åkarna som var med de två första åren var UMK:s egen Kjell Thorné.
– 1976 hade jag kunnat vara bra med, jag låg femma efter halva men då skar motorn. Det som aldrig hände mig annars. Jag kör inget i dag, jag är ju en gammal gubbe. Jag är bara ute och kollar läget, säger han och skrattar.
Sporten lockar ännu och under kaffepausen för arbetslaget som finslipar banan inför SM berättas många historier och många jämför med hur det är nu och hur det var. Det är trots allt en del som förändrats. Inte minst cyklarna i sig, med bättre fjädringar går det i dag fortare men också med mer skador. Säkerheten har kommit i fokus på ett annat sätt. När Kjell hör att det i dag ska vara minst tio meter till närmaste träd och att de kunde stå ända intill förr i världen utbrister han:
– Ja, det har jag bevis för. Jag har blivit av med en knoge, säger han leende samtidigt som han visar upp en demolerad hand.
Rickard Johansson, som är tävlingsledare till helgen, berättar om annat som ändrats med åren.
– 1989 fick faktiskt vi betala för att ett TV-bolag skulle sända tävlingen. Det är lite skillnad mot i dag, säger han.
Kjell Thorné dricker ur sitt kaffe och arbetet återupptas längs banan för de övriga. Ett uppskattat avbrott ur allas hänseende är över.
När erfarenheten visar intresse för den nya generationen som det görs i UMK finns det inget som motsäger att klubben kommer att fortsätta arrangera stortävlingar i framtiden.


UMK hoppas på publikfest under SM

$
0
0

Till helgen är det dags för den fjärde SM-deltävlingen i motocross för året. För värdskapet står Ulricehamns MK och de kan redan glädjas åt att de har flest deltagare anmälda i jämförelse med de tidigare deltävlingarna.

Förberedelserna är i full gång och har så varit ett antal veckor.
– Det är mycket jobb som läggs ner och det är svårt att bedöma i tid. Men en fyra, fem personer har jobbat cirka 200 timmar var sen förra söndagen plus en mängd annat folk därtill. Arbetet är ju uppdelat i olika kommittéer som har ansvar för var sin bit, som marknad, tävling eller bana till exempel. Under tävlingshelgen kommer cirka 170 funktionärer att jobba, säger Rickard Johansson som är tävlingsledare och synbart stolt över klubbens engagemang.
Att det är fri entré, där sponsorerna bidrar med två kronor för varje åskådare, gör att tävlingsstaben hoppas på en publikfest. En grundtanke med arrangemanget är just att bjuda in folket till sin sport.
– Till fjolårets tävling hoppades vi på 1 500 i publik men fick nog uppåt det dubbla. Får vi något liknande i år är vi mycket nöjda, säger Rickard.
Vad får då publiken se?
Fyra klasser ska köras under helgen där det är kval på lördag och finaler på söndag. Det finns en ungdomsklass där åkarna kör 125cc och är mellan 13-17 år, en tjejklass som kallas MX Girls och så de två herrseniorklasserna. De kallas MX 2, eller lilla klassen, vilken är en sevärd klass och MX 1 som är för cyklar på 350 cc och uppåt.
Störst intresse för hemmapubliken bör vara tjejklassens Josefin Larsson, enda deltagare från UMK, som börjat SM på ett bra sätt och vissa förhoppningar på framskjutna placeringar går att ha.
I övrigt att hålla ögonen på är en norrman i MX2, Even Heibye, som sägs vara något alldeles extra om allt stämmer. Kanske kan göteborgaren Calle Olsson kunna ta upp kampen med honom? I MX1 heter de stora svenska namnen Kim Lindström och Filip Bengtsson. Men där vill säkert också den senaste svenske VM-åkaren Rikard Sandberg ha ett ord med i laget.
UMK:s samtliga sektioner deltar i arrangemanget på olika sätt och omfattning. Klubbens ambition är att tävlingar på denna nivå ska hållas med jämna mellanrum. För VM är antagligen anläggningen för liten numera och EM är olönsamt och då är SM det bästa alternativet för UMK att bjuda bygden på elitmotocross. Viljan att göra det är så stor att man bjuder på entrén.

Bogebanan redo för fest

$
0
0

Det är bråda dagar för SM-tävlingens banchef Oscar Folmanis. Ändå ser han avslappnad ut och tilltron till sina medarbetare och de senaste årens arbete kring klassiska Bogebanan verkar total. I veckan återstår bara en granskning av förbundsfolk sen är banan redo. Det ultimata vore lite regn på fredagen och sen vackert väder resten av helgen.

När ni bygger banan, tänker ni er mest en tuff bana för åkarna eller mer ur publikens synvinkel?
– Det är en avvägning. Banan har blivit mycket mer publik nu, där alla befinner sig mitt i banan och från många ställen ser man nästan hela varvet. Vi har jobbat mycket med banan de senaste tre-fyra åren och en ny del finns nu. Till tävlingarna vässar vi hoppen lite men det går inte att göra alla helt nöjda, åkare och publik. Idag handlar banbyggande mycket om säkerhet. Där är det ju lite svårt med hopp och sen ska det vara mycket avåkningszoner och annat.
Vad blir avgörande i tävlingarna på Bogebanan?
– Våra hopp är inte så utslagsgivande förutom ”tförstrappan”kanske. Där har åkarna ett ruggigt gasutslag redan när de landar. Annars är det kurvorna som är avgörande där högst hastighet ur kurvan vinner.
Vad är åkarnas omdöme i allmänhet om banan?
– För några dagar sen hade vi 37 SM-åkare på plats som fick känna på banan. Det var enbart bra recensioner. De gillar helheten och att de får bra flyt längs hela banan. Deras känsla är att det är en öppen och säker bana.
Vad är förhoppningarna för helgens tävlingar?
– Att det ska vara en helg för hela familjen. Med en fartfylld tävling och i de stora hoppen kommer åkarna säkert tre-fyra meter upp i luften och det är häftigt för publiken, inte minst för de små. Är SM-åkarna på bra humör brukar de bjuda på lite show också.

Henke Larsson och Högaborg tog ett poäng på Dalshov

$
0
0

Dalstorp spelade 1-1 mot skånska Högaborgs BK i lördags.

Efter två förluster jagar Dalstorp en trepoängare men det blev bara en pinne mot Högaborgs BK. Dalstorp hade kontroll på matchen inledningsvis och genom ett nickmål av Stefan Bohman, efter en hörna slagen av Christian Magnusson, tog laget ledningen i den 13:e minuten.
Efter ett misstag av Medi Dresevic på egen planhalva kunde en Högaborgsspelare kvittera till 1–1 i den 28:e matchminuten.
Dalstorp fick inte igång sitt säkra och snabba passningsspel efter pausvilan och matchen slutade oavgjort.
Henke Larsson är, som ett led i sin tränarutbildning, assisterande tränare för Högaborg. Hans son Jordan Larsson, 16 år, spelar också i laget.
UIFK föll på bortaplan, Ulricehamn släppte in fyra mål och gjorde inte något i mötet med Linghems SK.
Läs mer om matcherna i tisdagens UT.

Äntligen 18 hål på Åsundsholm

$
0
0

Nu har Åsundsholms golfbana blivit med 18 hål. I lördags var det invigning för de återstående hålen, så nu är banan fullstor, så att säga.

Syskonen Gunnardo utförde invigningsceremonin, Elisabeth talade, Carl-Johan klippte bandet och Martin gjorde första utslaget tillsammans med ordföranden Leif Reinholdsson. Leif höll dessutom ett litet tal där han tackade alla som varit med och dragit sitt strå till stacken. Efter avslutad invigning följde den första tävlingen över 18 hål, med 66 deltagande spelare.

Thomasson tog EM-guld i Polen

$
0
0

Cecilia Thomasson från Marbäck vann på midsommarafton EM-guld i mountainbikeorientering i Polen. Det var Sveriges första mästerskapsguld i grenen.

Ex-UOK:aren Cecilia Thomasson, kusin med elitcyklisten Martina Thomasson, från Marbäck bor sedan ett par år tillbaka i Östersund och tävlar där för Fältjägarna. Thomasson har sedan mountainbikeorientering blev en officiell gren inom Svenska orienteringsförbundet satsat mer på den disciplinen än vanlig orientering och det har gett resultat.

Tidigare i veckan tog Thomasson silver på medeldistans och på fredagens långdistans knep hon guldet före danskan Camilla Sörgaard.

– Otroligt skönt och en helt overklig känsla, säger Cecilia Thomasson om guldloppet till förbundets hemsida.

Tung andraplats för Alexander Brorsson

$
0
0

Klockan stannade på 39,55 sekunder när Sverige i lördags kom tvåa på 4x100 meter i lag-EM i Dublin.

Alexander Brorsson startade stafetten och växlingen till Nil de Oliveira gick bra. Den andra växlingen gick mindre bra och svenskarna tappade fart efter sin starka inledning. Tiden var nätt och jämnt 35 hundradelar över kvalgränsen till friidrotts-VM som i år hålls i Moskva i augusti.

Patrik kan förstärka UIF

$
0
0

För ett år sedan lämnade Patrik Andersson UIF för rivalen Nittorp. Nu gläntar poänggöraren på Ulricehamnsdörren.

– Rent logistiskt skulle det vara mer fördelaktigt med spel i UIF, säger Patrik.
Patrik jobbar i Borås, bor i Ulricehamn och pendling till träning och match i Nittorp skulle inte fungera under en hel säsong.
Därför har Andersson bestämt sig för att säga tack och hej då till Nittorp efter ett år i klubben och division ett, trots att det återstår ett år på kontraktet.
Däremot tror inte 29-åringen att det är farväl till hockeyn för hans del.
Moderklubben Ulricehamns IF, där Patrik påbörjade sin karriär för 20 år sedan och var främste poänggörare i A-laget under säsongen 2011/12, är förstås ett hett alternativ när det gäller ny klubbadress.
– Det är ingen hemlighet att vi är intresserade av Patrik. Han skulle tillföra mycket i laget och vi vet vad han kan, säger Emanuel Ragnar i UIF:s sportgrupp.
Enligt båda parter har de inte kommit längre i sina diskussioner än att de pratat med varandra.
Men från UIF:s sportgrupp är det tydligt att de gärna skulle se den forne poängkungen i UIF-tröjan när serien drar igång till hösten.
Från Nittorps sida har Patrik fått höra av sportchefen Christer Svensson att klubben inte hindrar någon kontrakterad spelare som vill byta klubb till ett lag som spelar i annan serie än division 1F som är Nittorp spelar i.


Olympisk handboll för Oskar

$
0
0

Oskar Hedvall blir näste olympier från Ulricehamn. För i juli spelar han ungdoms–OS i holländska Utrecht.

Visst var det lite pirrigt innan truppen till ungdoms–OS i Utrecht lästes upp. Men med tanke på att en av de var tre som konkurrerade om de två platserna som mittsexa var halvskadad, så kom det inte direkt oväntat för Oskar Hedvall att han får åka till Holland om två veckor.
– Vi var på tre–dagarsläger i Ystad, där landslagstruppen till H17 skulle minskas från 21 till 15 spelare och jag kom alltså med, säger 17–årige Oskar.
Efter bara två år på positionen som mittsexa så har alltså Oskar vandrat hela vägen från distriktslag till landslag och är alltså nu uttagen till det lag som skall spela i vad som kallas ungdoms–OS. Det officiella namnet är Europian Youth Olympic Festival och där deltagandet sker via de nationella olympiska förbunden.
– Vi börjar gruppspelet den 15 juli och har tre matcher på tre dagar. Jag tror att de två bästa från varje grupp går vidare till slutspelet, så förhoppningsvis blir det fler än tre matcher, säger Oskar.
Motståndare i första rundan blir Vitryssland, Holland och Österrike. Nationer som Sverige brukar besegra på seniorsidan men om samma sak gäller det yngsta landslaget är förstås osäkert.
– Jag vet egentligen inget alls om motståndarna. Men om vi spelar på den högsta nivå vi har, så är vi ett riktigt bra lag och blir svåra att besegra. Fast då gäller det att alla är på topp och inga skador eller sjukdomar ställer till det.
Oskar går på handbollsgymnasiet i Alingsås och spelar till vardags i Alingsås HK. Både skola och klubb har sommarlov nu, vilket innebär att Oskar är hemma i Ulricehamn och får då också sköta träningen på egen hand.
– Det blir löpning och lite lyft med ganska lätta vikter på gymmet. Jag skall också följa med Alingsås till Partille cup nästa vecka men om jag kommer att spela någon match har jag inte bestämt än. Vore ju synd att bli skadad inför landskamperna.
Du tror alltså att du kan avstå spel när du är på plats i Göteborg?
– Kan nog bli svårt. Om jag beslutar mig för att inte spela utan bara vara med runt laget, så kanske jag måste lämna mina kläder och skor hemma.
Efter cupen så blir det samling i tre dagar på Bosön utanför Stockholm innan avresan till Utrecht och ungdoms–OS.
– Det här blir stort. Vi får bo i typ en OS–by och skall ha på oss speciella kläder som vi kommer att få inför resan. Det är en massa regler som vi måste följa men det kan det vara värt, för att få vara med här.

Dalstorp föll mot Assyriska

$
0
0

Två sena mål fällde Dalstorp i matchen mot Assyriska. Gästerna vann med 2-0 på Dalshov.

När division två sydvästra Götaland vände och det var returmöte mellan Dalstorp och topplaget Assyriska. Dalstorp föll alltså med 2-0 efter mål av gästerna i 79:e och 90:e minuten.

– Det var mycket snack om domarteamets insats efter matchen. En av de assisterande domarna tog en frispark som gav Assyriska 1-0. En ledare i vardera laget och en spelare i Assyriska visades ut, säger UT:s Leif Fjellström från Dalshov.

– Jag vet inte om domarens insats, förutom vid 1-0-målet, gynnade något av lagen men det färgade helt klart tillställningen, säger Fjellström.

Nittorp gjorde en kanonmatch borta mot Husqvarna i damettan. Nittorp avslutade vårsäsongen med en 7-0-seger och Klara Lindberg gjorde fyra mål.

Limmared upp på kvalplats

$
0
0

För första gången sedan den första omgången i våras är Limmared åter på något som liknar säker mark i fotbollens division fyra. Det efter måndagskvällens seger mot Bergdalen.

Limmared avgjorde med sitt 2-1-mål i andra halvlek. Det stod 1-1 i paus.

De tre poängen gör att Limmared klättrar upp från nedflyttningsplats till kvalplats i division 4 Västergötland södra som är något av en rekordjämn serie. Mellan tvåan i serien, Gällstad, och Limmared på negativ kvalplats skiljer endast fyra poäng. Nio lag ligger inom de här fyra poängen.

En intressant höstsäsong väntar efter sommarledigheten.

Nittorp värvar målvakt från norr

$
0
0

Nittorp IK har värvat målvakten Joakim Moritz, 22, som senast kommer från Vännäs HC. Sportchef Christer Svensson är nöjd med värvningen efter att Jonathan Sääf lämnade inför sommaruppehållet.

– Det känns väldigt bra, säger han. I division 1 är det viktigt med två bra målvakter och vi hoppas att Joakim kan bli tungan på vågen när det behövs.

Joakim Moritz kommer att ansluta till truppen inom en månad.

Läs en intervju med Nittorps nya målvakt i torsdagens UT.

Max Sommerstein
max.sommerstein@ut.se

Fotbollsskola ger barnen färdigheter på och utanför planen

$
0
0

Denna vecka arrangeras landslagets fotbollsskola av Marbäcks IF och barnen får lära sig både fotboll och samarbete.

– Är ni pigga i benen?
Niclas Björkström sitter på huk vid mittlinjen, omringad av 22 rastlösa flickor och pojkar. Prognosen har varit ostadig hela dagen. Äntligen tittar solen fram och gör gräsmattan på Bäckavallen i Marbäck ännu grönare. På måndagen startade årets upplaga av landslagets fotbollsskola i Marbäck och på tisdagen är det full uppslutning. Efter en kort uppvärmning med "följa John" delas barnen upp i två grupper. Alla barn som är mellan sju och åtta år får springa över till andra sidan planen. De yngre mellan fyra och sex år gamla får sitta kvar. Övningarna börjar direkt.
För den yngsta gruppen handlar det idag om bollkontroll. Uppgiften är att driva bollen från sidlinjen till en gul kon, runda den och sedan återvända. Det tar en stund för alla utspridda lirare att förstå vad de ska göra men snart är hela gruppen i full gång.
Landslagets fotbollskola har hållits i Marbäck varje sommar sedan 2008 och varje år tar platserna slut fort. Niclas Björkström, tränare och ungdomsansvarig i Marbäcks IF, var med redan vid starten och menar att det handlar om mer än bara fotboll.
– Man lär sig mycket viktiga saker, säger han. Saker som samarbete och att vänta på sin tur.
För många av barnen är detta ett första steg in i fotbollen och en del kommer nog tillbaka och börjar på riktigt i höst.
– Många fattar galoppen så att säga, säger Niclas Björkström. Så om de kommer tillbaka i höst och har provat på här så vet de vad de handlar om.
Alfred, 7, är med i den äldre gruppen och lyssnar koncentrerat på tränarens instruktioner. Övningen går ut på att dribbla bollen runt ett par hinder och sedan försöka sätta bollen i mål. Vid bägge stolpar sitter två inplastade papper med glada ansikten som det är meningen att de unga stjärnorna ska försöka träffa. Något som låter alldeles för svårt, men strax har de flesta fått jubla när det glada ansiktet har fått bita i gräset. Alfred har svårt att välja vad som är roligast med fotboll.
– Jag gillar nog mest att dribbla, säger han. Men jag vill bli bättre på att passa.
Kärleken till dribblandet har Alfred gemensamt med sin idol: argentinaren Lionel Messi.
– Det bästa är att han spelar i världens bästa lag, säger han och syftar på FC Barcelona.
Landslagets fotbollsskola anordnas av 646 olika föreningar i sommar och har över 47 000 anmälda spelare. Men nog kan man se flera av framtidens landslagsspelare på Bäckavallen.

Målfoto gav Johansson guldet

$
0
0

Marcus Johansson vann SM i rullskidor i Halmstad under fredagen. Han gjorde det efter en mycket rafflande klungspurt. Hanna Falk blev femma i damloppet.

Marcus Johansson, Ulricehamns IF, och Joakim Engström från Mora var först i den stora klunga som gjorde upp om medaljerna vid SM i rullskidor. Johansson lyckades med en sträckt vrist att få tån först över mållinjen och knep guldet.

– Det var bara att ge allt. Var först, tänkte jag. Det var bara att slänga fram benet, säger Marcus till SVT.

Även Markus Jönsson, Tranemo, fanns med i tätklungan. Jönsson slutade på en placering mellan fem och tio.

Charlotte Kalla gick ifrån klungan ungefär halvvägs in i det sexton kilometer långa damloppet och var sedan överlägsen, 55 sekunder före tvåan. Hanna Falk var med i den efterföljande klungan men hade aldrig någon riktig chans på medaljerna.

Emelie Cedervärn tog en sjätteplats.

Bjuder in till formtest via sociala medier

$
0
0

För fyra år sedan skaffade Peter Strömbom ett facebook-konto. Då växte hans testlopp från en kompisgrej till ett löparevent som lockar långväga gäster.

Klockan 18.30 i torsdags stod de uppradade vid målkuren på Lassalyckans skidstadion. Nio fördömda män, fem kilometer att springa.
Peter Strömbom förklarar för nya löpare hur avslutningen ska löpas. Efter en kort extra uppvärmning skickar den numera ständige tidtagaren Sören Remar iväg fältet.
Att kalla det hela för tävling är att ta i. Peter Strömbom, initiativtagare, kallar det för testlopp.
– Det här började 2009 och då var det jag och några kompisar som samlades ungefär en gång i månaden och körde fem kilometer på tid, säger Peter.
Som så mycket annat så förändrades saken med facebook.
– När jag skaffade ett konto 2010 och började skicka ut inbjudan den vägen så spred sig budskapet. År från år har antalet deltagare ökat och några gånger har vi varit runt 20 löpare, säger Peter.
Från och med förra säsongen är femkilometersbanan kontrollmätt med mäthjul.
– Det är viktigt för löpare att det är exakt fem kilometer och att det är samma sträcka varje gång.
Veckans lopp vanns av UOK-orienteraren Christian Arnesson från Humla. Från Borås kom lovande löparen Linus Wirén och från Skövde Lars Kullberg.
– Det var lite roligt med Lars Kullberg som har koppling till Ulricehamn. Han är son till läkaren Bonde Johansson. Han kom hit för att försöka springa under 20 minuter och klarade det med fyra sekunders marginal, säger Peter Strömbom.
Åtta mil fram och tillbaka är inget för den som vill testa formen. Peter Strömbom hälsar att det under sommaren och hösten blir några fler testmöjligheter.


Dubbla UIF-guld i SM-stafetten

$
0
0

Ulricehamns IF dominerade andra dagen av SM på rullskidor. Det blev guld i både dam- och herrklassen.

Markus Johansson ordnade sitt andra guld på lika många dagar när han i par med Emil Ekman skidade hem guldet på Halmstads gator, Johansson ryckte lite på fjärde sträckan men fältet samlade ihop sig igen. På den sista sträckan spurtade han om guldet mot Tobias Westman IK Stern.

– Vi hade känt på varandra på upploppet på de tidigare sträckorna och jag tyckte att han verkade stark. Jag satsade på att få en bra positiion och vara först in på upploppet och det höll hela vägen, säger Marcus till SVT.

Borås SK med bröderna Alexander och Karl-Johan Westberg från Hillared blev fyra och Tranemo med Markus Jönsson och Erik Johansson blev femma.

I damlaget åkte Hanna Falk och Emilie Cedervärn.

– I går när det var regn var jag lite rädd men i dag var det bättre grepp. Ett kul avbrott i sommarträningen, kommenterade Falk efter sista sträckan i damklassen som i ärlighetens namn var ganska tunn.

Brorsson testar ny teknik i Ryssland

$
0
0

Teknikändringen gör att Alexander Brorsson inte vågar tro på en framskjuten placering.
– Det här blir lite av en omstart.

I dag invigs Universiaden i Kazan, Ryssland men för Ulricehamnsbördige Alexander Brorsson blir det ytterligare några dagars väntan innan han får göra sitt framträdande på löparbanorna. Under våren och försommaren har det mestadels handlat om laget på korta stafetten och dess försök att kvalificera sig till VM i augusti. Men den här gången är det 110 meter häck som står på programmet och då är det tillbaka till den ursprungliga teknikgrenen för Alexander.
– Jag har ägnat mycket tid åt att nöta in lite ny teknik och är inte riktigt klar med det än. Så jag har egentligen inga större förhoppningar om att prestera någon tid som skulle kunna ge en VM–biljett på sträckan, säger Alexander från flygplatsen i Hamburg, där han och delar av den svenska truppen fick en stunds väntan under resan öster ut.
– Det har inte gått så bra på häck i vår så det blir lite av en omstart med den här tävlingen. Men samtidigt så vet jag ju att om allt stämmer så kan det bli riktigt bra så man skall väl inte avskriva möjligheterna helt.
Du har ändå inte helt fokus på ditt häcklöpande just nu?
– Stämmer eftersom jag prioriterar både 100 meter och stafetten. Häcklöpningen är mer inför framtiden.
Hur ser programmet ut för stafettlaget och försöken att kvala in till VM?
– Vi springer en tävling i Schweiz 17 juli och då är det inget snack – vi skall bara göra det.

Nittorp värvar två spelare

$
0
0

Nittorps IK har värvat två backar och har därmed säkrat defensiven inför hösten. De nya spelarna är Jesper Hoffman, 21, från Väsby och Martin Jörgensen, 23, från Arboga. Läs mer i UT på torsdag.

Nittorp värvar två nya spelare

$
0
0

Nittorps IK har värvat två backar och har därmed säkrat defensiven inför hösten.

De nya spelarna är Jesper Hoffman, 21, från Väsby och Martin Jörgensen, 23, från Arboga.

Läs mer om värvningarna i UT på torsdag.

Max Sommerstein
max.sommerstein@ut.se

Sofia och Felix dansar för VM-plats

$
0
0

I helgen är det världscup-tävling i Boogie Woogie i Rimini, eller World Masters, som det också kallas. Samtidigt är tävlingen också avgörande för vilka som får representera Sverige när VM avgörs i Stuttgart i augusti.

På söndag tävlar Sofia Andersson och Felix Berghäll, dansklubben Boogie, i klassen Boogie Woogie Main Class i World Masters i Rimini. Och Sofia säger att förberedelserna har gått bra.
– Vi har tränat mycket med vår coach och känslan är bra, säger hon.
Hon och Felix har tidigare under sommaren varit på Svenska Danssportförbundets elitsatsnings- och talangläger i Herräng. Men resultatet vill Sofia inte tänka för mycket på.
– Mitt motto inför helgen är istället att jag ska ha roligt, säger hon.
Även Felix Berghäll vill dämpa förväntningarna.
– Sist vi tävlade var vi inte så mentalt förberedda, säger han. Så denna gången vill vi bara gå in och göra det vi älskar.
Söndagens tävling börjar med uttagningar på förmiddagen. Därefter blir det kvartsfinal och semifinal som avgörs med "knock-out" som innebär att två par tävlar mot varandra och resultatet meddelas direkt. Finalen har lite annorlunda upplägg med fler danser. Sofia har tidigare erfarenhet av final-tävlande.
– Det är väldigt roligt med final, säger hon. Så det vill jag gärna uppleva igen.
På söndag tävlar 61 par om vinsten i klassen Boogie Woogie Main Class. Men insatsen är inte bara avgörande för en eventuell final. Uttagningen till världsmästerskapen i Stuttgart den 17 augusti kommer att utgå ifrån dansarnas prestation i helgen. Sex par från Sverige tävlar i samma klass som Sofia och Felix och fem av dessa kommer att tas ut till VM. Till uttagningen kommer dagsform och fysisk form att vara avgörande och Felix Berghäll vet vad som krävs.
– Det gäller bara att gå in och prestera och visa vad vi kan, säger han.
Sofia Andersson håller med, men har svårt att gissa utgången i helgens tävling.
– Självklart hoppas jag på final, säger hon. Minst semifinal. Men det är svårt att säga eftersom det är en bedömningssport.

Fler par från dansklubben Buggie som tävlar i andra klasser i helgen är:
Claes och Ann-Catrin Bergstöm - Boogie Woogie Senior
Matej Dujakovic och Cajsa Weinemo - Boogie Woogie Juniors

Viewing all 663 articles
Browse latest View live