Quantcast
Channel: Ulricehamns Tidning - Sport
Viewing all 663 articles
Browse latest View live

Oskar Svärd frisk och satsar fullt ut

$
0
0

Långloppsåkaren Oskar Svärd sprang Falkenbergs Stadslopp i helgen och slutade på en fjärdeplats. Efter vinterns alla sjukdomar verkar vinden ha vänt.

I lördags visade Oskar Svärd tydliga steg i rätt riktning när han genomförde Falkenbergs Stadslopp, 10 km, på 33 minuter och 33 sekunder.
– Det känns jättebra, förutom lite ont i benen nu i dagarna efteråt, säger han. Nu kan jag blicka framåt istället.
Vintersäsongen var kantad av sjukdomar så som bihåleinflammation, influensa och flera förkyldningar och i mars kom testresultatet som sa att Oskar Svärd hade haft mycoplasma de föregående 3 månaderna. Hela april blev vila och därefter har träningen stegvis trappats upp. Oskar Svärd säger att kroppen har reagerat bra på träningen.
– Det är hela tiden en balans, säger han. Ska man vara bra kan man inte gå hemma och lufsa. Man måste träna, samtidigt som hälsan måste vara prioriterad.
På onsdag åker Oskar Svärd på läger med Team Coop i cirka tio dagar och på det sättet fortsätter hela hösten.
– Nu är det full satsning som gäller, säger han. Kan jag vara fullt frisk och om kroppen får vara hel har jag höga förväntningar på vintern.
Marcus Jönsson, Tranemo, sprang också i Falkenberg i helgen och slutade på åttonde plats på 34 minuter och 25 sekunder.
Mellan 1999 och 2011 var Oskar Svärd i topp tio varje år i Vasaloppet, som han vann 2003, 2005 och 2007. I år blev det en 22:a plats, men nu är han tillbaka från sjukdomarna.arkivfOTO: leif fjellström


Alexander Brorsson skadad ? säsongen i fara

$
0
0

Alexander Brorsson skadade baksidan av låret i ett 100-meterslopp på söndagen. Nu har han en bra känsla, men det är oklart hur lång tid han är borta.

Det var på tävlingen Windsprint i Sundsvall på söndagen som Alexander Brorsson fick en muskelbristning i baksidan av låret. Skadan kom efter cirka 70 meter och han fick snabb behandling. Dagen efter är Alexander på bra humör, trots allt.
– Jag har en jättebra känsla i dag, säger han. Tar jag det lugnt kan jag stå och gå relativt obehindrat, vilket man inte brukar kunna göra efter sådana här skador.
Alexander Brorsson är hemma i Växjö igen och när blödningar och dylikt har lagt sig blir det magnetröntgen för att kunna avgöra hur länge han blir borta.
– Det kan ta en vecka och det kan ta två månader, det är omöjligt att veta i dag. Men som sagt så känns det ändå rätt bra i dag.
Vad gör du när du väntar på besked?
– Ja du, det är inte så mycket man kan göra. Spelar tv-spel.
Alexander Brorsson har tävlat intensivt i sommar och har senaste veckan haft problem med foten efter en överansträngning runt hälsenan under tävlingarna i Luzern, Schweiz. Nu kan han lägga lårskada till skadelistan och om den är allvarlig kan han alltså missa resten av tävlingssäsongen.

Tävlingscenter tar form i Köttkulla

$
0
0

På onsdagen började arbetet med att få klart tävlingscenter, TC, till ungdomens tiomila i Grönahög.

I helgen hålls den årliga U10-mila i Grönahög. På onsdagen började arbetet med att få klart tävlingscenter, TC, som ligger på Nyarpsvägen i Köttkulla. Här startar de tävlande, samt växlar och går i mål. Jörgen Larsson är ordförande i organisationskommittén för U10-mila och han säger att mycket börjar komma på plats.
– Vi har fållorna till växlingen på gång, vi har speakertornet som börjar komma på plats och vi har fått upp lite tält för mat och så.
Ungdomens tiomila är en av världens största ungdomsturneringar i orientering. Startskottet går 18.00 på fredag kväll och över 200 personer arbetar under veckan med att få arrangemanget att flyta på felfritt. Till exempel ska cirka 90 militärtält sättas upp för att kunna husera en del av de 1800 deltagarna.
Tävlingen varvas på fyra olika platser varje år och den 33:e upplagan arrangeras i år alltså av Ulricehamns OK och OK Tranan. Jörgen Larsson säger att de ligger bra till tidsmässigt.
– Vi får väl leva i den illusionen ett tag till, säger han. Nä, men än så länge är vi på banan. Vi saknar en del material som kommer i morgon, men det börjar arta sig.

Barmarksträning ska ge resultat i höst

$
0
0

Det är inte ett fotbollslag som tränar på Lassalyckans konstgräs på tisdagskvällen. Det är istället UIF hockey som startar sin försäsongsträning – på barmark.

Klockan är 17.30, men det ligger ett täcke av tung, kvav och varm luft över Lassalyckan.
Vid konstgräsplanen söder om Lassarinken står cirka 20 svettiga hockeyspelare redo för dagens fyspass. Men vad tränar man egentligen på barmark när det är på isen det ska spelas i höst?
– Det gäller att få igång flåset. Vi kör lite längre intervall, 300 meter, och trappar sedan ner till cirka 50 meter, säger tränare Daniel Elofsson. Ju kortare och mer explosivt desto mer islikt blir det. Men man måste ju börja från grunden.
Efter tio minuters joggning som uppvärmning är det dags för intervallträning.
Spelarna delas upp i tre grupper där en grupp springer ett varv runt de utsatta konerna medan de andra vilar. Det dröjer inte länge till många tröjor har åkt av. Snart har alla kört sina fem varv på 300-metersbanan.
– Kör vi extra vila nu?
– Nä, nu blir det ju kortare sträcka.
UIF har haft semester de senaste veckorna där spelarna har fått sköta sin egen träning.
– Nu ser vi väl om någon har fuskat. Men alla ser pigga ut, säger Daniel Elofsson. Vi körde ju ända fram i juni, så det har ju inte varit ett jättelångt uppehåll.
De närmsta veckorna har laget ett tajt träningsschema med fyra lagpass och två individuella pass i veckan. Den 19 augusti står de på is igen för första gången den här säsongen när inomhusträningen börjar.

Marcus ska försvara sin ledning

$
0
0

Marcus Johansson, UIF skidor, leder den svenska rullskidscupen inför nästa deltävling i Idre i helgen.

Till helgen går den andra deltävlingen i den svenska rullskidscupen. På fredagen och lördagen går två lopp från Idre by till Idre fjäll, skate på fredagen och klassisk stil på lördagen. Marcus Johansson, Ulricehamns IF ställer upp i båda.
Sommaren 2013 har verkligen varit lyckosam för Marcus Johansson. Den 29 juni gick den första deltävlingen i den svenska rullskidscupen som han tillsammans med IFK Umeå:s Robin Norum vann överlägset. På SM–veckan i Halmstad vann han både den individuella masstarten och team-sprinten, den första efter en dramatisk slutspurt mot Joakim Engström som bokstavligt talat föll på målsnöret.
I Idre på fredag och lördag är loppen nio kilometer i stigning och förutom Marcus Johansson kommer Emil Ekman, även han SM-vinnare i team-sprint, att ställa upp för Ulricehamns IF. Erik Wickström, som ligger på tredje plats, kommer inte att ställa upp på grund av förhinder. UT har under onsdagen försökt att nå Marcus Johansson utan resultat.

Rohdén spelade trots skada

$
0
0

För en vecka sedan bars han ut på bår och matchen mot Celtic var i fara. När Champions League-kvalet väl spelades var Marcus Rohdén med hela matchen.

Det var mot Åtvidaberg förra helgen som Marcus Rohdén trampade snett när han skulle undvika en Åtvidabergspelare.
Det var få som trodde att han skulle kunna spela Champions League–kvalet mot Celtic FC på onsdagen, men när startelvan presenterades fanns Rohdén med i truppen.
– Vi har krigat riktigt hårt för att få mig frisk, säger han. Jag har varit nere på arenan många timmar och kört mycket rehab–övningar och kall– och varmbad.
Rehab–träningen visade sig ge bra effekt för på tisdagens träning på Celtic park kunde Marcus Rohdén delta i de flesta övningarna. Och när det väl var match fanns ingen tanke på att bli utbytt.
– När man väl spelar så tänker man inte på foten eller så, säger han. Jag kände verkligen att jag var med på banan igen.
Matchen spelades i Glasgow och slutade 1–0 till hemmalaget. Trots den knappa förlusten var Marcus Rohdén nöjd med lagets insats.
– Jag tycker att vi spelade bra, speciellt i första halvlek. Bangura var bra på topp och vi försvarade oss bra. Sen blev vi lite baktunga i andra halvlek och de lyckas göra mål.
Hur tänker du inför returen?
– Matchen lever ju fortfarande. Spelar vi bra kan vi lyckas slå dem hemma, absolut.

Lugn start på festivalens andra dag

$
0
0

När Peter Simson drog igång i tältet på lördagseftermiddagen började Ulricehamn vakna till liv efter fredagens festival. Efterhand började festivalbesökarna återigen samlas nere vid Bryggan.

Brorsson avbryter säsongen

$
0
0

Alexander Brorsson missar SM på hemmaplan i Borås och Finnkampen. Skadan i baklåret tvingar honom att avbryta säsongen.

I går måndag undersöktes Alexander Brorsson av läkare. Hans baklårsskada som uppkom vid en tävling för en dryg vecka sedan hade, som Brorsson själv kände, läkt ihop bra och det fanns förhoppningar om mer tävlande under hösten.
– Jag har återhämtat mig snabbt och gjort stora framsteg med skadan. Dock är jag införstådd med att jag har en lång väg kvar till att springa max. Idag har jag besökt en specialist på baklårskador i Stockholm och bedömningen är att skadan är relativt lindrig men med ett tidsperspektiv så kommer det tyvärr vara för riskfyllt att skynda till SM i Borås och Finnkampen, skriver Alexander Brorssons i ett pressmeddelande utskickat av tränaren Tobias Nömgård under måndagskvällen.
Istället för idrottsfester som SM på Ryavallen och Finnkampen i Helsingfors väntar nu rehabilitering och grundträning för Alexander Brorsson.
– Jag kommer att fortsätta rehabilitera baklåret för att sedan gå in med full kraft i den viktiga grundträningen i höst. Min kropp har varit frisk under nästan tre år av elitträning och det ser jag som mycket positivt. Ibland råkar man ut för en skada det tillhör idrotten. Jag har under året blivit en starkare och snabbare idrottare och jag är otroligt motiverad för ännu mer utveckling. Det hoppas, och tror jag kommer att visa sig under 2014, kommenterar Brorsson.


Nittorp kontrakterar två kända

$
0
0

Nittorps hockey har i dagarna undertecknat kontrakt med två spelare. Båda är bekanta i Nittorp sedan tidigare.

Victor Nilsson , egen produkt, har skrivit på för ett år. Nilsson var i väg på utbildning förra året och när han nu är klar så har han bestämt sig för att satsa igen

– Det känns riktigt bra. Vi vet ju vad han går för så här får vi fart och rätt inställning, säger Christer Svensson i Nittorps ledningsstab.

Anders Söderström, som kom sent till Nittorp förra säsongen, har också skrivit på för ett år. Söderström vann poängligan i kvalserien och är ett välkommet tillskott framåt för Nittorp.

Amanda Lindahl tourvinnare

$
0
0

Sjuttonårige Amanda Lindahl, Ulricehamns Golfklubb, lyckades under förra veckan med sin största merit hittills när hon vann Skandia Tour Riks 4 i Karlskoga.

Tävlingen spelades via en kvalomgång på 36 hål och därefter avgjordes titeln genom matchspel.
– Första matchen låg jag under men lyckades vända på slutet, säger Amanda Lindahl.
Med de små marginalerna på sin sida lyckades Amanda Lindahl ta sig ända till final där Ylva Forslund, Vreta Kloster Golfklubb, stod för motståndet. Matchen vanns enkelt av Amanda Lindahl med 5/4(ledning med fem poäng, fyra hål kvar) och hon stod därmed som segrare, något som betyder en hel del för hennes fortfarande unga golfkarriär.
– Det betyder mycket för självförtroendet, säger hon. Dessutom får jag en plats i nästa års Skandia Tour Elit som är på en högre nivå.
På lördagskvällen kom Amanda Lindahl hem till Ulricehamn igen men redan på söndagen satt hon på tåget till Landskrona för Annika Invitational. Där får hon bland annat träffa och träna med Annika Sörenstam och på onsdag startar själva tävlingen, en juniorturnering för tjejer med 78 deltagare från hela värden.

Kartmiss störde tiomilafesten

$
0
0

Ungdomens tiomila fick ett snöpligt avslut på grund av en kartmiss.
I övrigt fungerade helgens stora arrangemang i Grönahög bra.

Den stora orienteringstävlingen Ungdomens tiomila avgjordes i helgen men i stället för tio så blev det nio sträckor som fick avgöra HD18-klassen.
Sju lag fick nämligen fel kartor till den sista växlingen och felet uppdagades inte förrän Helsingin Suunnistajat:s siste löpare kom tillbaka och man förstod att han hade en bana på 3,5 kilometer istället för den tänkta på 7,5 kilometer.
På varje karta ska ett startnummer tryckas och det är vid det momentet som buntarna har delats felaktigt.
Henrik Erickson är tävlingsledare för U10–mila 2013 och han säger att misstaget har begåtts på tryckeriet.
– Samtidigt har vi ju självklart ett ansvar som arrangörer. Vi skyller inte ifrån oss och lider av det som hänt. Vi kommer titta på andra alternativ för att kunna hantera tryckbiten själva nästa gång.
När misstaget var identifierat blev det överläggning hos tävlingsledningen där man tog beslut om att resultatet skulle gälla fram till och med sträcka 9 och alltså stryka den sista sträckan.
– När vi tog beslutet lämnades det in en protest, säger Henrik Erickson, men juryn hittade stöd i reglerna för beslutet och hur tråkigt det än var kände vi att vi ändå korade rätt segrare.
I övrigt har Henrik Ericksson bara hört positiva ordalag om arrangemanget och banorna ute i skogen.
– Det är ett jättearrangemang som UOK och Tranan har genomfört under tre dagar. Totalt gjordes 3 800 starter under helgen och runt 3 000 personer har varit på plats i Grönahög. Att få all logistik med mat, toaletter, camping och vatten att fungera kräver mycket jobb och på den fronten har vi klarat det prickfritt, säger Henrik Erickson i UOK.
På den lokala fronten var det OK Tranan som höll sig i framkanten och slutade på 11:e plats i klassen D18. Kanske något sämre än de högt uppskruvade förväntningarna.
I HD18 var klubben dessutom i ledning efter första sträckan när Anton Nilsson vann spurten mot Jonathan Karlsson, OK Tisaren.
– Jag fick slita hårt för det här. Efter en miss i början har jag verkligen jagat för att komma ifatt, säger Anton Nilsson som var obeveklig i klungspurten där flera lag gjorde upp om den åtråvärda förstasträckssegern.
– Det har varit mitt mål i tre år att vara först in på den här sträckan och när jag nu verkligen hade chansen så var det inget alternativ att jag inte skulle spurta hem det.

Johansson vann spurt mot Jörgen Brink

$
0
0

Marcus Johansson knep förstaplatsen i den svenska rullskidscupen efter en spurtvinst mot självaste Jörgen Brink. Nu leder han cupen med fem poäng.

Inför helgens två lopp i Idre låg Marcus Johansson, Ulricehamns IF, på delad ledning i den svenska rullskidscupen tillsammans med Robin Norum, IFK Umeå. På fredagen var det ett nio kilometer långt backrace som stod på schemat och där hamnade Marcus Johansson efter ganska tidigt.
– Jag är inte helt nöjd med min insats där, säger Marcus Johansson. Jag trodde att de som ryckte skulle köra i ett mycket högre tempo, men när jag släppte lite så insåg jag att vi höll ungefär samma fart hela vägen till slutet, så jag önskar att jag hade bitit tag lite bättre där.
Loppet slutade med en femteplats för Marcus vilket gav Robin Norum ensam ledarplats inför lördagens lopp i klassisk stil, som började lugnare än på fredagen.
– Det var lugnt i början, så jag fick dra en hel del, säger Marcus Johansson. När några av oss ryckte sen var vi väl fyra stycken som sen spurtade på slutet.
I den branta backen före upploppet låg Marcus Johansson trea men in mot mål kände han sig aldrig hotad. Det blev vinst och en extra fjäder i hatten att slå den trefaldige vasaloppsvinnaren och skidveteranen Jörgen Brink som kom tvåa. Vinsten återgav Marcus Johansson ledning i cupen, fem poäng före Robin Norum. Avståndet till placeringarna bakom är långt och därmed avgörs allt i Trollhättan 22–24 augusti.
– Då har jag höga mål, säger Marcus Johansson. Jag måste bara hålla Robin bakom mig. Men det är ju lättare sagt än gjort.
I helgens lopp tävlade även Emil Ekman som slutade på 16:e plats på fredagen och 13:e plats på lördagen. I damklassen åkte Maria Nordström på fredagen och slutade på fjärde plats.

Bohman elva i SM-debuten

$
0
0

Ultralöparen Patrik Bohmans SM-debut på 100 kilometer slutade med en elfteplats och ömma ben.
– Jag sprang inte mycket sista milen, säger Patrik.

Stockholm Ultra avgjordes i söndags runt Gärdet och på Djurgården och Patrik Bohman från Ulricehamn sprang i herrarnas 100-kilometersklass tillsammans med cirka 250 andra löpare. Bohman slutade på 17:e plats i tävlingen och som elva i SM.
– Jag är väl rätt nöjd men jag hade siktet inställt på en lite snabbare tid. Målet var 8.30 men det blev 8.59, säger Patrik som tror att det framför allt var värmen som tog ut sin rätt.
– Det var 25 grader varmt och det är svårt att ersätta all vätska man tappar. Musklerna i benen var grymt trötta sista milen och då sprang jag inte mycket. Sista kilometern såg jag att jag hade chans att klara mig under nio timmar och då spurtade jag lite.
Öppningen av loppet kan också ha varit en orsak till den lite sega avslutningen av loppet.
– Jag sprang lite för fort första halvan. Efter 50 kilometer låg jag på 7.30 i sluttid och det höll inte.
Britten Steven Way vann tävlingen på tiden 6.40.14. Det innebär att han sprang varje mil på i snitt 40 minuter. Tiden var världsårsbästa på distansen.
– Jag hörde att det var första gången han sprang 100 kilometer. Han har för övrigt en rätt intressant historia då han för tio år sedan vägde 100 kilo och rökte två paket cigaretter om dagen, säger Patrik Bohman.
Gav det blodad tand med 100 kilometer?
– Det är nog inte rätt dag att prata om blodad tand. Jag är rätt sliten och har ont i en hälsena. Men visst, elva på SM känns bra och det kanske vore kul att någon gång ge det en chans till.

Fyra frågor till Marcus Rohdén...

$
0
0

... som på onsdagskvällen spelar andra matchen mot Celtic i kvalet till Champions League.

Hur mår foten?

– Det är klart att det känns lite extra när man har spelat så många matcher, men foten känns bra.

Har ni hämtat er från förlusten mot AIK?

– Det tycker jag. Vi började fokusera på matchen mot Celtic direkt efter, så den matchen har vi lämnat nu.

Vad tror du om chanserna mot Celtic?

– Vi fick ju med oss ett bra resultat borta föra veckan (1–0) så om vi bara kan höja bollinnehavet och bolltempot lite finns det goda möjligheter till vinst.

Vad ska bli roligast?

– Det är ju sådana här matcher man vill spela när det betyder så mycket. Man har ju drömt om att få möta ett så stort lag, där europaspel står på spel.

Två spelare testas av UIF hockey

$
0
0

Just nu har UIF Hockey besök av två tryout–spelare som hoppas kunna träna sig till ett kontrakt med klubben, två veckor innan ispremiären.

Truppen till hösten börjar arta sig för UIF Hockey men än är den inte komplett. I dagarna tränar två spelare med klubben och Emanuel Ragnar, sportgruppen, är inte orolig.
– Vi har några småluckor kvar att fylla, säger han. Det här är ett bra sätt att titta på spelare och se om de platsar.
Än så länge har inte isträningen börjar men Emanuel Ragnar säger att det viktigaste just nu är att se om den fysiska biten håller.
– Vårt gäng har ju varit igång bra hela sommaren, så vi vill ju helst se att glappet inte är för stort.
Spelarna i fråga är Oskar Forslund, 19-årig forward från Skultuna IS, och Marcus Harrysson, 20-årig back från Borås HC. Oskar Forslund har erfarenhet från både J18 Elit och J18 Allsvenskan, medan Marcus Harrysson har de senaste säsongerna spelat i Borås HC:s J20 lag. Förra säsongen spelade han 27 matcher i J20 Elit där han gjorde 5 mål och 15 assist.
Emanuel Ragnar säger att det är viktigare att få till rätt person än att det ska gå fort.
– Vi har ett A–lag som ser bra ut och säsongen är lång, säger han. Vi vill ju ha en bred trupp och samtidigt en konkurrenssituation.
Den första is–träningen 19 augusti kommer bli lite av ett event mer än vanliga träningar och Emanuel Ragnar hoppas att det kommer mycket folk som vill titta och snacka lite hockey.


Lassalyckans spår finputsas

$
0
0

Bredare och mindre sanka. Det är målet för Lassalyckans motionsspår efter de arbeten som just nu görs i skogen. Någon lösning för milspåret finns ännu inte.

– Vi har äskat extra pengar under flera år för att förbättra standarden på spåren vid Lassalyckan men vi har fått avslag varje gång. Nu tar vi från våra ordinarie medel och samarbetar med skidklubbarna för att i alla fall göra det som är akut.
Så säger Lars Runqvist på fritidsavdelningen i Ulricehamns kommun om de arbeten som just nu genomförs i Sanatorieskogen.
Det som görs är breddning av en del spår, nya trummor placeras ut under en del passager och på ett par sträckor ska det bli ett bättre ytlager.
– Träden tas bort för att det droppar och blir mycket barr i skidspåren under vintern. På elljusspåret har vi haft en del sanka partier och förhoppningsvis ska vi kunna dränera bort en del vatten, säger Stefan Jalderyd som är ordförande i Ulricehamns IF skidor.
Jalderyd menar att förbättringarna inte bara görs för skidornas skull utan att året-runt-upplevelsen av Lassalyckan ska bli bättre.
– Det är ju tanken. Bättre ytlager och färre leriga partier tjänar även gående och löpare på.
Ett frågetecken som hängt i luften ända sedan förra sommaren gäller det gröna milspåret. Här finns ett parti som en markägare helst vill se försvinner som allmänt motionsspår.
– Det finns ingen lösning på det än. Vi vet helt enkelt inte hur länge vi kan använda det nuvarande milspåret, säger Lars Runqvist på kommunen.
Både Runqvist och Stefan Jalderyd säger att man tittat på alternativa sträckningar för ett milspår. Man vill hitta en sträckning som inte bara blir brant upp och brant ned. Det ska vara ett motionsspår som passar för löpning, mountainbike och skidor.
– Dessutom har vi partier på milspåret i dag som inte är bra ur marksynpunkt. Sträckan från Rönnåsen till banvallen och området kring Hillared är knöligt, säger Stefan Jalderyd.
Förutom de rena spårförbättringarna har en del tid lagts på att justera en del till konstsnötillverkningen.
– Vi har kompletterat med något extra uttag, servat en brunn och ordnat så att vi kan stänga av kraftledningsgatan när vi gör snö. Det gör att vi kan spruta kortare sektioner åt gången och vänta med backen i kraftledningen, säger Stefan Jalderyd.

?Första matcherna avgör hösten?

$
0
0

Radio Uppstuds, det lokala fotbollsmagasinet, är tillbaka. I första avsnittet för hösten berättar experten Urban Svensson om hur viktigt det är med en bra start på hösten. Gällstads storförlust, UIFK:s fina matcher mot Gullringen och facebookinlägget som rörde om i den lokala damfotbollsgrytan avhandlas också.

Tryck på play för att lyssna på Radio Uppstuds.

Hemma efter längsta loppet

$
0
0

Förra veckan cyklade han 1400 kilometer över cirka 4 dagar. Nu är Per–Åke Classon hemma i Ulricehamn igen.

Klockan 09.02 torsdagen den 1 augusti gick Per–Åke Classon, 51 år, från Ulricehamn i mål i Loughton strax utanför London. Solen sken på deltagarna som hade tagit sig igenom 1400 kilometer från London till Edinburgh och tillbaka. Längs målsträckan hade människor samlats för att hurra, applådera och heja in cyklisterna i mål. Vid målgång hade Per–Åke varit iväg i fyra dagar en timme och sjutton minuter sen starten på måndagsmorgonen. Men trots att 140 mil låter ofattbart långt för en oinvigd så berättar Per–Åke att det var en fantastisk upplevelse.
– Det var jättehäftigt, säger han. Den stora behållningen är naturen, som är storslagen. Att få cykla upp genom England och Skottland var helt otroligt. Det enda jag ångrar var att jag inte cyklade prologen som går mellan Buckingham Palace och starten. Men då hade vi fått gå upp alldeles för tidigt på morgonen, det funkade inte logistiskt.
Under London–Edinburgh–London stannar man och stämplar sitt deltagarkort på en rad kontrollstationer och får där även chans att äta, duscha och sova. Men just sömn blev det inte mycket av för Per–Åke. Tre sovpauser och sammanlagt sju timmars sömn fick räcka.
– Sovtröttheten blir ju ett problem. Ibland kan man stå upp och jobba i en uppförsbacke och ändå känna att man bara vill sova, men man tar sig igenom det.
Även för kroppen tar 1400 kilometer på cykel ut sin rätt.
– Många tror att det är rumpan och sätet som skapar mest problem, men det är faktiskt fötterna som är värst. Du kan alltid ändra ställning, ställa dig upp och byta grepp. Men skorna sitter ju fast och utsätts för tryck på samma ställe hela tiden.
En vecka efter målgång har Per–Åke fortfarande inte fått tillbaka känseln i sina tår, något som har tagit flera månader vid andra långlopp. Han har nämligen erfarenhet av långfärdscykling sedan tidigare. Till exempel har han åkt Paris–Brest–Paris, 120 mil, två gånger.
– Den största skillnaden mellan LEL och PBP är att PBP är skyltad. Detta loppet fick vi navigera själva. Men arrangörerna tillhandahåller felfria instruktioner på hemsidan.
Tekniskt sett var det inga problem för Per–Åke, som höll ihop med fyra andra svenskar. Tre punkteringar i gruppen och en framväxel som behövde bytas, var de enda tekniska missödena.
Att träna inför en så pass tuff utmaning är inte lätt och Per–Åke har fått sin träning genom andra lopp han har cyklat under våren. Sammanlagt blev det 650 mil på vårsäsongen.
– Ju bättre tränad man är, desto roligare blir det ju. Man flyttar ju fram sina gränser hela tiden. Första gången man ska cykla 30 kilometer känns det jättemycket, men så märker man att man klarar det och nästa gång testar man 40 och så vidare.
Både PBP och LEL körs var fjärde år. Per–Åke Classons har inte bestämt sig för nästa lopp, men han vet att han kommer att fortsätta.
– Det är ju en väldigt skonsam sport för kroppen, så man kan hålla på länge. Det är ofta fler äldre än yngre deltagare. När jag körde PBP var en i gänget 72 år.

Ex-UIF:are klar för Nittorp

$
0
0

Pontus Gunberg var en av förgrundsfigurerna då Ulricehamns IF spelade i division ett senast. I veckan har han skrivit på för Nittorp.

Nittorp fortsätter att fylla på med spelare utifrån. Den senaste i raden av nyförvärv den här sommaren är Pontus Gunberg, bekant för den lokala hockeypubliken efter insatser i både UIF och BHC.
Det var säsongen 2008-2009 som Pontus Gunberg spelade i UIF: Han gjorde då 28 poäng på 36 matcher och var en av lagets allra bästa poänggörare.
Den lyckade säsongen tog Gunberg till Borås HC i allsvenskan. Där gick det inte lika bra. På tio matcher blev det bara en enda poäng och han lämnade Borås efter bara en säsong.
Därefter är det ny säsong, ny tröja som gällt för den Frölundafostrade 25-åringen. Kungälv, Pantern, Tönsberg i norska division 2 och Kållered har varit klubbadresserna. I Kållered i tvåan producerade Gunberg fina 40 poäng på 21 matcher den gångna säsongen.
– Pontus är en spelskicklig kille som alltid är med i poängprotokollet och kan användas både som center eller på kanten. I Pontus tror vi oss få en bra spetsspelare som kan vara avgörande när det gäller, säger Christer Svensson i Nittorps IK.
UT kunde inte nå Pontus Gunberg för en kommentar till övergången under fredagseftermiddagen.

UIFK:s herrar vann igen

$
0
0

Tredje raka segern och tredje matchen i rad utan insläppta mål. UIFK avancerar i tabellen. Även Dalstorp tog på lördagen en skön seger borta mot Högaborg.

Daniel Helin strax före paus och Nick Lindgren Sjöstedt strax efter vilan var UIFK:s målskyttar i hemmamatchen mot Linghem.

Linghem ligger efter matchen på tolv poäng på kvalplats nedåt och UIFK avancerade till 20 poäng. Åtta poängs skillnad alltså, vilket hade varit ynka två vid UIFK-förlust. UIFK kan istället börja blicka uppåt i tabellen. Bara fyra poäng upp till Mjölby Södra på positiv kvalplats nu.

Dalstorp hamnade i underläge 2-3 i bortamötet med Högaborg med bara sju minuter kvar av ordinarie tid. Det som då såg hopplöst ut vändes till överläge genom mål i 85:e och 88:e minuten. 4-3 till Dalstorp.

I damettan stod Nittorp upp helt okej mot suveräna serieettan Norrköping. 1-2 i halvtid blev 1.4 till slut. Moa Glans gjorde Nittorps mål.

Läs mer om fotbollen i tisdagens UT.

Viewing all 663 articles
Browse latest View live